Om kundaliniyoga

Kundaliniyoga vill väcka all hälsa och vitalitet inom dig så att du får mer livsenergi. Genom yogaövningarna regleras ämnesomsättningen, immunförsvaret stärks, de vitala körtlarna stimuleras och cirkulationen förbättras, vilket gör det lättare för kroppen att renas och ta hand om slaggprodukter.
Medvetenheten om kroppen och sinnet ökar, vilket bildar en stark kraft som du kan dra nytta av i ditt dagliga liv för att leva livet mer fullt ut.
Meditationen har kapaciteten att förändra mönster och vanor som inte längre tjänar dig. Rytm och djupet i din andning är relaterade till olika tillstånd av hälsa, medvetenhet och känslor. Genom din andning kan du förändra kroppens energitillstånd.
Yoga och meditation kan appliceras på tillvaron så att du känner dig mer balanserad och centrerad i vardagen. När du utför yoga skall det kännas skönt och behagligt i kroppen. Du behöver inte bekymra dig om någonting utan kan landa i nuet med full uppmärksamhet = mindfulness.

Läs mer:
http://kundaliniyoga.nu


Vi använder Mudras i våra yogaklasser, men hur mycket vet du om dem? Särskilt om du är ny på yoga kan det bli förvirrande. Vilken ska vi använda och när? Och vad är skillnaden, hur som helst?

Mudra betyder "tätning" eller "stängning" på sanskrit. Vi använder dessa gester mest i meditation eller i pranayama (andnings-)-övningar för att rikta flödet av energi i kroppen genom att använda händerna. Olika områden i händerna är kopplade till områden i kroppen och hjärnan. Så när vi lägger våra händer i mudras stimulerar vi olika delar av hjärnan och skapar en specifik energikrets.

Kundaliniyoga enligt Yogi Bhajan är en holistisk form av yoga som omfattar kroppsställningar (asanas), handpositioner (mudras), andningstekniker (pranayama), fokuseringspunkter, chanting av mantran samt olika typer av meditationer för att utveckla medvetandet. Alla de delar som traditionellt ingår i yoga återfinns även inom kundaliniyogan. Yogi Bhajan introducerade 1968 sin version av kundaliniyoga i Förenta staterna och i dag finns det flera tusen lärare världen över.

Läs mer:
http://www.3ho.org